Etableringskurs

Etableringskurs på folkhögskola välkomnar dig som är ny i Sverige och som behöver lära dig svenska språket och bli en del av det svenska samhället.

Syftet med kursen är att ge dig en introduktion i det svenska språket och en förståelse för det svenska samhället. Vi arbetar med svenska enskilt samt som del av samhällsorienteringen och den övriga undervisningen. Vi går på studiebesök och deltar i hälsoaktiviteter med de andra deltagarna på skolan. Du får stöd och verktyg för att klara dig i vardagen och du får hjälp att kartlägga dina erfarenheter och kompetenser för vidare studier och för att komma in på arbetsmarknaden.

Etableringskursen är för dig som är ny i Sverige och ny i det svenska språket och samhället. Du behöver vara inskriven på Arbetsförmedlingen och omfattas av etableringsuppdraget och ha en etableringsplan. För att börja kursen behöver vi en anvisning från din arbetsförmedlare. Målet med kursen är att du skall få en introduktion i det svenska språket och samhället och att du ska kunna gå vidare till SFI på folkhögskola eller kommunal vuxenutbildning.
Under kursen får du mycket undervisning och övning i svenska språket. Du får lära dig om svenska kulturuttryck och traditioner, om bostad, fritid och familjeliv samt socialförsäkringar, privatekonomi och konsumentfrågor. Du får även lära dig om den svenska arbetsmarknaden, fackliga rättigheter och att skriva CV och jobbansökningar. Du får undervisning i grundläggande datakunskap och vi gör studiebesök hos olika samhällsaktörer och kulturarenor i Göteborgsområdet. Vi deltar också i hälsoaktiviteter och olika kulturarrangemang på skolan tillsammans med de andra deltagarna.
Efter avslutad kurs får du ett kursintyg på att du studerat hos oss.

För att börja kursen behöver vi en avisering från din arbetsförmedlare.

Kontaktperson
Talat Ibrahim
Mobil: 070-407 09 02
E-post: talat.ibrahim@vsaf.nu

Se arbetsförmedlingens film om Etableringskurs på folkhögskola