Samtiden – kvällskurs

I vår kvällskurs Samtiden utforskar vi dagens samhälle kritiskt utifrån samhällsvetenskapliga och historiska perspektiv. Hur har de senaste femtio årens utveckling fört oss dit vi är, och hur ser vår samtids utmaningar ut? Kursen rekommenderas för dig som tillsammans med andra vill fördjupa din förståelse för samhället och vässa din förmåga att uttrycka tankar i tal och skrift.

Varför är det så stor skillnad i makt och rikedom mellan olika länder och människor här i världen? Varför mår så många människor dåligt? Vart är vi på väg egentligen, med allt mer avancerad datateknik och hotande resurs- och klimatkriser? Och hur gör vi egentligen om vi vill ändra på något?

Det är exempel på frågor om vi kommer ta oss an, med hjälp av vetenskap och filosofi, våra egna erfarenheter samt ett öppet och kritiskt sinne.

Arbetssätt: Undervisningen sker huvudsakligen i studiecirkelform. Vi arbetar i kamratlig och lyhörd anda för att skapa oss en gemensam förståelse för studiematerialet, för att sedan fundera över de frågor som väcks. Vi kommer även jobba med uppgifter och redovisningar, ha inbjudna gäster, gå på studiebesök samt jobba praktiskt och kreativt.

Krav: För att kunna tillägna dig kursinnehållet behöver du ha grundskolekompetens.

Övrigt: Kursen omfattar 20 veckors studier med 6 undervisningstimmar per vecka. Därutöver förväntas deltagare lägga en viss tid åt läsning. Kursen är uppdelad i tre block. Vid fullgjorda studier erhålles ett intyg.

Kursen Samtiden ger möjlighet till behörighet i Samhällskunskap 1b eller 2 och Historia 1b.

Kontaktperson Alexander Forsblad, e-post alexander.forsblad@vsaf.nu

Nästa kursstart: 9 september 2019

Ansökan öppen nu till och med 30 augusti  ANSÖKAN 

Kursdatum: 2 september – 20 december 2019

Studietakt: 50%

Studieform: kvällstid tisdagar och torsdagar kl 17-20

Kostnader: Undervisningen är avgiftsfri. För studiematerial, kopiering samt övriga utgifter betalar du en avgift på 200:-, därutöver tillkommer kostnader för kurslitteratur.