Undersköterska

På Arbetarrörelsens folkhögskola i Viskadalen kan du läsa en tvåårig yrkesutbildning till Undersköterska.

Utbildningen ger dig på kort tid stora möjligheter till ett meningsfullt arbete på en arbetsmarknad som söker efter utbildad personal – Dig!

Snabbfakta

Sista
ansökningsdatum
Ansökan är nu stängd
Intresseanmälan
Nästa kursstart:

Våren 2023

Längd:

2 år

Studietakt:

Helfart 100%

Terminstider för HT 2022:

På plats på skolan; onsdag 17 augusti - tisdag 20 december 2022

studiestöd från CSN:

Utbildningen är studiemedelsberättigad. Läs mer på csn.se

Antagningskrav:

Du har fyllt 18 år och har godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande.

Covid-19:

Utbildningen kan utifrån rådande situation med Covid-19 komma att förläggas på distans under en kortare eller längre period, alternativt Covid-bevis. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Vill du få ett mail när nästa anmälan öppnar?
Klicka på Intresseanmälan ovan.
Viskadalens folkhögskola är en del av och certifierade av
VO-college Borås-Bollebygd, som är en certifierad samverkan
mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar.

Yrkesområde

Har du ett intresse för att arbeta med människor, vård och hälsa? Är du noggrann, empatisk, uppmärksam, kommunikativ och har god samarbetsförmåga? Då är yrket undersköterska och denna utbildning helt rätt för dig!

Utbildningen genomförs på plats på skolan i Seglora och du får med dig en bred kompetens och förberedelse inför de arbetsuppgifter som ingår i arbetet inom vård- och omsorg. Du har efter studierna goda chanser till anställning då bristen på utbildade undersköterskor är stor i hela Sverige. Du kan som utbildad undersköterska arbeta inom flera olika vårdverksamheter som t.ex. äldreomsorg, hemtjänst, funktionsnedsättning, psykiatri, på sjukhus och vårdcentral.

Pedagogisk idé

Utbildningen genomförs på en grundläggande nivå och ska ge kunskap, färdighet och kompetens inom utbildningens olika huvudområden motsvarande Skolverkets riktlinjer.

I vår undervisning integreras teoretiska och praktiska moment samt att vi har mycket dialoger och lär tillsammans. Värdefull kunskap får du när du är placerad ute i en verksamhet för ett arbetsplatsförlagt lärande (APL). Vi får nya kunskaper när vi bygger vidare på reflektioner efter upplevda händelser. Vårt arbetssätt utgår från att människor lär sig bäst tillsammans med andra, därför är studiegruppen där deltagaren ingår en central del av vår utbildning.

Utbildningen använder den digitala lärplattformen Pingpong. För att du ska kunna tillgodogöra dig utbildningen så krävs det att du har tillgång till digitala verktyg som t.ex. dator eller skrivplatta. En litteraturlista över utbildningens kurslitteratur som ska införskaffas finns tillgänglig inför studierna. Under studietiden har du även möjlighet att köpa litteratur via skolan.

Utbildningen är CSN berättigad och vi har ett internat vilket möjliggör att du som bor långt bort kan bo på skolan under din studietid.

Efter att samtliga kurser och moment inom utbildningen är godkända utfärdas ett intyg från skolan. Skolan är ansluten till Vård- och omsorgscollege (vo-college.se) därav utfärdas även ett diplom efter avslutade studier.

Ansökan

Du ansöker till utbildningen genom att klicka på länken här ovan.
Upplever du problem med ansökan kan du kontakta skoladministratör Lourette ”Lollo” Griphem på lollo.griphem@vsaf.nu

Det är viktigt att du följer din ansökan, var uppmärksam på meddelanden och statusändringar genom att logga in i Schoolsoft; Schoolsoft Mina Sidor
Där hittar du din ansökan under fliken ”Mina Ansökningar”. Din ansökan har status ”Ny ansökan” fram tills att en administratör har hanterat ansökan.

Antagningsprocess

Antagningsprocessen inleds efter sista ansökningsdag alternativt löpande, du får ett meddelande av oss när vi har besked att ge till dig. Arbetslaget för utbildningen går igenom alla fullständigt inkomna ansökningar. Arbetslaget kan välja att intervjua sökanden för att få mer underlag inför antagning. Arbetslaget antar deltagare i samråd med rektor. Sökande med vitsord och relevant erfarenhet från yrkesområdet kan prioriteras om flera sökande med fullständig ansökan bedöms likvärdiga i övrigt, (Urvalskriterier)

Praktiskt/Finansiering

CSN: Mer om CSN
Internatinformation: Att bo på internatet
Studeranderättslig standard: Studeranderättslig standard
Grundutlägg: Grundutlägg för USK (skolförlagd) – läsår 22/23

Vi som jobbar på undersköterskeutbildningen