Jämlikhetsakademin
Sverige har blivit allt mer ojämlikt. Sedan 1980 har de sociala och ekonomiska klyftorna ökat. Skiktningen tar sig också nya uttryck, som en växande, mellan lågutbildade och kortutbildade, mellan stad och landsbygd, mellan olika stadsdelar i de större städerna och mellan utrikes och inrikes födda. En annan avgörande dimension är de skilda villkoren för kvinnor och män.
Djupa sociala klyftor bryter sönder samhället och är ett hot mot demokratin. I kölvattnet följer försämrad hälsa, bristande tillit och en fragmentisering av välfärden.
Ett positivt tecken är att frågan om jämlikhet åter fått en viktig plats på dagordningen. LO har initierat en omfattande jämlikhetsutredning och Tankesmedjan Tiden har tillsammans med en rad akademiker drivit ett projekt om klyftornas karaktär.
Jämlikhetsakademin vill ta ännu ett steg och stärka analysen av jämlikhetens orsaker och undersöka hur vi kan skapa ett mer jämlikt samhälle.
Snabbfakta
Kurstid:
17 augusti - 18 december 2020
Studieform:
Distansstudier
Studietakt:
Deltid 50%
Internat online:
28-30 augusti, 16-18 oktober och 4-6 december
Kostnader:
Kursen är kostnadsfri men deltagaren står för resor, kost, logi och litteratur
Bildningsanordnare:
Kursen arrangeras av Arbetarrörelsens folkhögskola i Göteborg och Viskadalen i samarbete med Tankesmedjan Tiden
På grund av Corona-pandemin kommer det denna termin vara möjligt att genomföra kursen på distans genom digital undervisning.
Allmänt om kursen
Kursen går på distans och är uppdelad i 3 tematiska block.
- Det första blocket har fokus på empiri: Hur ser ojämlikheten ut i Sverige och världen? Varför har klyftorna ökat?
- För det andra blocket är utgångspunkten normativ: Räcker det att alla får en jämlik start i livet? Har jämlikhet ett värde i sig? Vilka argument är viktigast för att försvara jämlikhet.
- Den sista blocket ägnas åt politiken: Vilka reformer skulle mest effektivt öka jämlikheten? Vilka reformer för ökad jämlikhet är mest realistiska?
Varje block består av ett helginternat samt två kursuppgifter. Som verktyg i kursen använder vi den digitala lärplattformen Pingpong.
Kurstid & tidsåtgång
Hösttermin 2020: 17 augusti – 18 december
Kursen löper över en termin och motsvarar studier på halvfart. Varje internat beräknas till 16 timmar. Mellanliggande processer beräknas till cirka 4-6 timmar per vecka.
Internattillfällen
Internaten genomförs under Corona pandemin online vid följande tillfällen:
- 28-30 augusti
- 16-18 oktober
- 4-6 december
Syftet med utbildningen är att fördjupa förståelsen av jämlikhet.
Pedagogisk idé
Kursen bygger på modern folkrörelsepedagogik som är inkluderande och demokratisk till sin natur. Den är en idé om att alla människor oavsett bakgrund och studieerfarenhet bär på kunskaper värda att dela med andra. Föreläsningar och diskussioner varvas med gästföreläsare.
Kostnad:
Kursen är kostnadsfri men deltagaren står för resor, kost, logi och litteratur.
Helpension totalt 3 helger:
Enkelrum 9 735 kr/pers
Dubbelrum 8 145 kr/pers
Dagpaket, ej logi 5 925 kr/pers
Hör med din arbetsgivare, fack eller arbetarkommun om de kan stå för hela eller del av kostnaden.
Antagning
Besked om antagning ges ca 2 veckor efter sista anmälningsdag.
Intyg/Behörighet
Efter godkänd kurs utfärdas ett intyg som postas till deltagarens hemadress
För att få godkänt på kursen och bli berättigad till ett kursintyg ska deltagaren fullfölja minst 80 procent av kursens innehåll varav aktivt deltagande på två av tre internat där det första är obligatoriskt. Deltagare har till 6 månader efter kursavslut på sig att komplettera missade moment, därefter stängs den möjligheten.
Praktiskt/Finansiering
Kursgårdsinformation: Viskadalen Kurs & Konferens
Ang studeranderätt: Studeranderättslig standard
Vi som jobbar med Jämlikhetsakademin:

Mats Wingborg

Kursledare
Kursledare Mats Wingborg, född 1958 i Ludvika, är en svensk journalist och författare. Wingborg skriver om global arbetsmarknad, utbildningspolitik och högerextremism, ofta i samarbete med Anna-Lena Lodenius. Han har också skrivit en rad studier om villkoren vid svenska företag i omvärlden.